категорії: стаття

Коли бізнесу припинять перекривати кисень?

теґи: Законопроект 7115

 

 

Коли бізнесу припинять перекривати кисень?

 

            Фахівці стверджують, що система автоматичного блокування податкових накладних, яка запрацювала з 1-го липня цього року, немає аналогів в світовій системі оподаткування.

            Цю систему запропонувало Міністерство фінансів України та було прийнято до Податкового кодексу України як норму, що впроваджує систему моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР) з метою боротьби з «фіктивним ПДВ». Система в автоматичному режимі мала б виявляти та зупиняти фіктивні операції, так звані «Скрутки» та «податкові ями», які здійснюють операції для незаконного отримання податкового кредиту з ПДВ. Натомість постраждав реальний сектор економіки держави, малий та середній бізнес країни. За кілька місяців роботи системи вже постраждали десятки тисяч платників податків.

            Запроваджена система мала стосуватись виключно шахраїв та жодним чином не зачипати сумлінних платників. Крім того, платникам ПДВ було обіцяно, що після введення цтого механізму більше не існуватиме жодних претензій з боку фіскальних органів до правомірності формування покупцями податкового кредиту. Проте від системи блокування податкових накладних серйозно страждає економіка країни. За цієї системи продавці не можуть виконати свої зобов’язання перед покупцем по реєстрації податкової накладної, а покупці замість обіцяного гарантованого права на податковий кредит, взагалі не можуть сформувати податковий кредит у відповідному періоді та обидві сторони змушені збільшувати платежі до бюджету. При цьому система вибірково блокує податкові накладні малого та середнього бізнесу, підприємства великого бізнесу виведені з-під моніторингу.

            3-го жовтня в приміщенні УНІАН відбулася прес-конференція під гаслом «Законопроект 7115. Дайте працювати» за участі представників бізнес-асоціацій та профільних експертів: координатора громадських ініціатив «Рух бізнесу в Україні» Андрія Гарната, віце-президента УСПП, учасника робочої групи з підготовки Законопроекту 7115 – Юлії Дроговоз та сокоординаторів руху «Бізнес Help» Едуарда Курганського та Оксани Згур’євої. Учасники прес-конференції висловили свою оцінку проблеми та можливість щляхів її вирішення.

            Проблема автоматичного блокування податкових накладних стосується усіх галузей економіки, але найбільш відчутно «вдарило» по виробниках, будівельниках , перевізниках, сільськогоспсектору, сфері послуг. При цьому ринок «фіктивного ПДВ» продовжує існувати та успішно пристосовується до нових умов.

            «За офіційною інформацією ДФС», – як повідомили на прес-конференції  сокоординатори руху «Бізнес Help» Едуард Курганський та Оксана Згур’єва, -«за кілька місяців роботи системи моніторингу ризиків та блокування накладних зупинена реєстрація 216,8 тисяч податкових накладних\розрахунків коригування на загальну суму 3,6 млрд.грн. Заблоковано податкові накладні у більш ніж 10 000 платників. А при тому ДФС оцінює ринок «фіктивного» ПДВ у 134,3 млн. грн.. з загальною кількістю суб’єктів  господарювання на ринку – всього 38! Також ДФС повідомило, що станом на 28 вересня 2017 року комісією ДФС розглянуто 137,8 тис. пакетів документів, поданих платниками для підтвердження реальності своєї господарської діяльності та відстоювання права на податковий кредит. Відносно 98,3 тис. податкових накладних ДФС підтвердило, що блокування податкових накладних відбулось безпідставно, за відсутності жодних порушень з боку платників норм чинного законодавства. Тобто 71% податкових накладних заблоковано безпідставно».

            З вимогами зупинити податкове свавілля та скасувати систему блокування накладних підприємці вже провели низку протестних акцій. Численні скарги представників бізнесу, висновки експертів та професійних асоціацій свідчать про те, що Мінфін та ДФСУ не впорались з завданням. Неадекватність критеріїв блокування податкових накладних та неналагодженість роботи СМКОР призвели до великого негативного впливу на роботу реального сектору економіки.

            Для вирішення проблеми Комітетом податкової та митної політики ВРУ розроблено та зареєстровано законопроект № 7115 від 15 вересня 2017 року про внесення змін до підрозділу 2-го розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо зупинення реєстрації податкової накладної\розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних. Цей законопроект передбачає негайне призупинення діючого механізму блокування податкових накладних та переведення його в тестовий режим для доопрацювання критеріїв та процедур зупинення накладних.

При цьому на перод тестового режиму ДФСУ надаються всі необхідні механізми для зупинення «фіктивних» операцій та блокування схем несплати податків.

            5-го жовтня о 10.00 біля Верховної Ради буде проведено мирну акцію на підтримку законопроекту 7115. Приєднуйтесь, щоб зупинити свавілля влади.

 

Анна Лобановська, за матеріалами прес-конференції «Законопроект 7115. Дайте працювати»